Tehnica

  Lucrari in lemn (TRAFORAJ)

  La piesele mici se fac mai intai taieturile interioare, dupa care se decupeaza din bucata de placaj. In schimb piesele mari se decupeaza pe conturul exterior apoi se fac taieturile interioare.

  Taieturile imbinarilor, indiferent de felul lor (cep, scobitura), se fac la urma, trecand peste ele cand se decupeaza piesele, deoarece in acelasi obiecct se pot folosi placaje de diferite grosimi, care la imbinare necesita taieturi in raport cu grosimea placajului. Daca se fac taieturile de imbinare odata cu taierea conturului exista riscul ca acestea sa fie ori prea mari ori prea mici si imbinarile nu mai sunt rezistente.

  Semnul facut pe placaj are si el o grosime, si daca se taie alternativ, pe semn si pe langa semn, taietura va iesi ondulata. Chiar daca ondulatiile sunt mici, aspectul piesei devine neplacut.

  Unele lucrari inglobeaza in ele zeci de ore de munca si in cazul unui rebut toata aceasta munca ar fi zadarnica. Tocmai de aceea taieturile trebuie sa fie perpendiculare pe suprafata placajului, finisarea, asamblarea si lacuirea impecabile.

  In cazul pieselor sau portretelor pirogravate, atentia, migala si rabdarea trebuie sa fie maxime intrucat retusarile nu mai sunt posibile.

  Realizez portrete si peisaje dupa o buna fotografie numerica.Pornind de la o fotografie numerica, tratata cu un logiciel informatic, suprim umbrele apoi reproduc fotografia pe placaj. Urmeaza faza minutioasa si delicata a decuparii cu panze foarte fine. Jocul umbrei si al luminii dau relief portretului.Toate lucrarile sunt executate manual.